Home

Archive

Design thinking for better public procurement – Openlab supports the Digital Demo Stockholm initiative

Skärmklipp 2017-10-30 17.01.32

By engaging researchers, industry and civil servants in tackling societal challenges together, the region of Stockholm will see sustainable digital solutions as a result. This is the preface of Digital Demo Stockholm (DDS), a long-term partnership between the public sector, academia and industry with the goal to make Stockholm the world’s smartest city in 2040.

Openlab is supporting the DDS initiative by introducing design thinking as a tool for working iteratively across disciplines, supporting both the facilitation of single workshops and the crafting of whole projects. Design thinking is an iterative way of working with problem-solving, and guides the participants to work interchangeably with developing better user understanding and producing ideas and prototypes to meet their needs and tackle the original challenge. The result from this explorative process is being used by the different stakeholders to sharpen and develop their respective practices and offering. For the public sector the results primarily consists of understanding the users’ needs and getting a grip of the possibilities of new technology. This can serve as platform for shaping better and more targeted procurement criteria of digital products and services, criteria that meet the needs and looks ahead.

In September, Openlab was the scene for an important test and demo phase within the DDS demo project “Smart locks”. The project is facing the challenge of extremely time-consuming and insecure handling of physical keys amongst caregivers in home care (hemtjänst), and explores the possibilities and challenges of introducing smart digital locks to give caregivers access to the homes of elderly in need of help. The project invited a selected group of lock manufacturers in order to test their solutions together with healthcare staff and administrators through real-life simulations. Together with Openlab, the project team prepared for the test phase by prototyping the upcoming activities, the technologies and exploring the roles of invited participants. In this workshop, Lego and other physical material were used to build representations of the places and interactions that are daily routine within home care. With this experience, the project team was able to run a smooth and efficient test phase, having the right people at the right place at the right time, as well as being able to work pro-actively with tools for evaluation.

Read more about Digital Demo Stockholm at digitaldemostockholm.com.

For more information contact Sara Araya, Changemaker at Openlab

sara.araya@openlab.se, +46 (0) 700-87 71 59


Vikariat på Openlab

Vi söker efter en administratör som trivs i kreativa miljöer. Du kommer sköta vissa administrativa uppgifter som exempelvis inköpsrutiner, studentadministration och viss marknadsföring av vår master kurs. Tjänsten är på deltid 50% och tillträde så snart som möjligt. Stockholm.

Ansök via KTHs rekryteringssystem.

För mer information kontakta: Ivar Björkman, ivar.bjorkman@openlab.se, 08-790 8732

Sista ansökningsdag: 9 november 2017.

 


Trendbevakning med Matlaboratoriet

brenda-godinez-227275

Matlaboratoriet har gjort en djupdykning på Internet och sammanställt de viktigaste trenderna inom restaurang- och livsmedelsbranschen just nu. Trenderna är allt från aktivt kol till minskat matsvinn och vegetarisk “comfort food”. Vill du veta mer om hur vi ska äta i framtiden kopplat till de samhällsutmaningar vi står inför och vad den senaste forskningen säger om våra matvanor? Lyssna på Openlabs podcast Matlaboratoriet: acast.com/matlaboratoriet

Teknik + Mat

Under 2016 gjordes investeringar på över en miljard dollar i matrelaterade startups och projekt i Sillicon Valley. Många startups förenar hållbarhet med mat och The Kitchen Community tror att foodtech kan bli tio gånger större är mjukvarumarknaden. För att en foodtech startup ska lyckas tror Rob Reinhart, VD på Soylent att företagsidén måste inkludera: ett socialt tänk, hälsofrämjande aspekter, lösa ett problem och ha sikte på en massmarknad. Även ICA Gruppen lanserade nyligen innovationshubben ICAx som ska utveckla digitala tjänster för att förbättra kunderbjudandet.

Sjögräs och alger

Har sjögräs ersatt grönkålen? Förmodligen! Sjögräset är både hållbart och mångsidigt. Till exempel kan man använda sjögräs för att tillverka “kombu” – en japansk smakförhöjare som både kan ätas både färsk, inlagd eller kokt. Ett annat exempel är biotechbolaget Simris Alg som vill ersätta fiskoljan med algolja som källa för omega 3. Algoljan tillverkas av mikroalger och odlas i växthus. Dessutom är fiskoljeindustrin drivande i utfiskningen. Ytterligare en anledning till att byta till algolja.

Färgen lila

Lila är den trendigaste färgen på mat år 2017 – och även en av de nyttigaste. Internet har svämmat över med bilder på lila sötpotatis, blomkål, sparris och majs. Den starka färgen vittnar om högt näringsinnehåll och mycket antioxidanter. Bland annat har lila livsmedel höga halter av anthocyaniner, en antioxidant som skyddar cellerna från fria radikaler. Sugen på att laga något lila? Här är fyra recept på lila maträtter: https://www.savoirflair.com/culture/275089/food-trends-2017-purple-food

igor-miske-177262

Kampen mot matsvinnet

Ett flertal företag har under de senaste åren poppat upp i kampen om att minska matsvinnet. Karma är en av aktörerna. Genom att ladda ner appen Karma får kunderna ett meddelande när det finns möjlighet att köpa överbliven restaurangmat till halva priset. Ett annat exempel är Matsmart.se som köper in varor som av olika anledningar inte kan säljas i de ”vanliga” affärerna. Det handlar om överskottsvaror med kort datum eller utgående förpackningar – pasta, ris, konserver, oljor, mineralvatten och annat – som säljs till ofta markant lägre priser än i den vanliga dagligvaruhandeln.

Vegetarisk “comfort food”

Alla vet vi väl att grönsakerna har ökat stadigt i popularitet under de senaste åren. Men vegetariska rätter behöver inte alltid kopplas till “nyttiga alternativ” eller “clean eating”. Enligt Pinterest har “vegetables + comfort food” ökat som söktermer markant under det senaste året. En pizza med deg gjord på blomkål, en vegolasagne eller vegansk mac’n’cheese är bara några av de populära rätterna. Buzzfeed har samlat flera härliga vegetariska rätter: https://www.buzzfeed.com/hannahloewentheil/vegan-and-vegetarian-comfort-food-recipes

dan-gold-105700

Transparenta menyer

Med transparenta menyer menas inte menyer tryckta på genomskinligt papper utan menyer som inkluderar information så som: antal kalorier, näringsvärde och en bakgrundshistoria som förklarar källan till ingredienserna. Detta är en viktig del i utvecklingen av restaurangernas menyer och deras varumärkesbyggande.

Aktivt kol

Kanske har du sett det svarta hamburgerbrödet eller den mörkt gråa mjukglassen i sociala medier? Det är det trendig aktiva kolet som står bakom den mystiska färgsättningen. Aktiv kol framställs av exempelvis stenkol, träkol, torv eller kokosnötsskal. Kolet är poröst och används vanligtvis i reningsprocessen av vatten, destillering av alkoholhaltiga drycker och inom medicin. Det aktiva kolet är känt för att kunna absorbera skadliga eller patogena ämnen i mag- och tarmkanalen. Här kan du köpa ätbärt kolpulver: http://sortofcoal.com/edible-kuro-powder-45.html

Skärmklipp 2017-08-29 15.21.01

Vill du veta mer om hur vi ska äta i framtiden kopplat till de samhällsutmaningar vi står inför och vad den senaste forskningen säger om våra matvanor? Lyssna på Openlabs podcast Matlaboratoriet: acast.com/matlaboratoriet


Utlysning tjänst: Ansvarig för Openlabs Uppdragsutbildningar i Design Thinking

Vi söker ny medarbetare med fokus på Uppdragsutbildningar i Design Thinking

(Info in English below)
Vill du vara med och leda utvecklingen för hur vi kan lösa våra samhällsutmaningar? Openlab är idag en av de ledande aktörerna i Sverige inom Design Thinking-metodik för att lösa samhällsutmaningar.  Vi söker nu en medarbetare som kommer att ansvara för Openlabs uppdragsutbildningar gentemot våra partners och andra aktörer. Verksamheten befinner sig i ett expansivt skede och vi söker dig med djup kunskap om metoden och erfarenhet av att driva och leda professionella uppdragsutbildningar.

Ansök via KTHs rekryteringssystem senast 13 sep 2017. Mer information och ansökan:
https://www.kth.se/om/work-at-kth/lediga-jobb/what:job/jobID:164351/type:job/where:4/apply:1

maskot_tech_startup_160516_0965
Vacant job position – Manager and Coordinator for Openlab’s Professional Design Thinking Education

Do you want to be a part of leading the development of ways to solve societal challenges? Openlab is today one of Sweden’s leading actors in Design thinking methodology for solving societal challenges. We are looking for a co-worker who will coordinate and continue developing our professional Design Thinking education programs targeting our partners and other actors. We are in an expansive phase and we are looking for a person with a comprehensive knowledge of the method and experience of running and leading professional education.

Application open until September 13, 2017, through KTH. Read more and apply (Swedish):
https://www.kth.se/om/work-at-kth/lediga-jobb/what:job/jobID:164351/type:job/where:4/apply:1


Matlaboratoriet tipsar om matdokumentärer

 

Cowspiracy: The Sustainability Secret

cowspiracy_cow

Dokumentären Cowspiracy (2014) utforskar köttindustrins fatala inverkan på miljön och undersöker miljöorganisationer som Greenpeace, Sierra Club och Rainforest Action Networks riktlinjer i frågan. Filmskaparen Kip Andersen reser USA runt för att söka svar på sina frågor.

What the health?

what the health

Dokumentären What the Health (2017) är gjord av skaparna bakom Cowspiracy och undersöker kopplingen mellan kött-, mejeri- och läkemedelsindustrin. Filmen tittar på hur samarbetet ser ut mellan diabetes- och cancerförbunden och stora köttproducenter. Det redogörs för forskning kring diet, hälsa och livsstil.

Mind of a Chef

mind of a chef

I TV-serien Mind of a Chef (2012-) får vi följa med kulinariska genier som delar med sig av sin matlagning och syn på gastronomi. Kockar som har medverkat är bland annat: David Chang, René Redzepi, Anthony Bourdain och April Bloomfield. Mind of a Chef kombinerar matlagning, resor, naturvetenskap och historia i sina 20 minuter långa avsnitt.

Anthony Bourdain: Parts Unknown

p12121686_b_h11_aa-1060x596

Kocken och författaren Anthony Bourdain kombinerar i TV-serien Parts Unknown (2013) resor till avlägsna och outforskade platser i världen med kända städer och träffar lokalbefolkningen och experter från regionen för att ta del av matkulturen och platsens historia. Några favoritavsnitt är: Libyen, Iran och Colombia.

Chef’s Table

Chefs-Table-Season-2-Poster

Den kritikerhyllade TV-serien Chef’s Table (2015-) finns nu i tre säsonger och djupdyker i Michelin-belönade kockars liv och låter de berätta om deras väg till restaurangköket och framgången. Varje avsnitt fokuserar på en utvald kock och serien fångar deras talanger, visioner och livshistorier på ett förtrollande vis.

Lyssna på Openlabs podd Matlaboratoriet om mat och samhällsutmaningar. Om hur vi ska äta i framtiden och vad den senaste forskningen säger om våra matvanor.

 

Fotokällor: Joe Cross, Damon Gameau, Netflix, Chef’s Table, Mind of a Chef, Cooked, Morgan Spurlock, No Reservations, Cowspiracy


Hur ska vi äta för att leva längre?

I det tredje avsnittet av Openlabs podcast Matlaboratoriet träffar vi en av världens mest kända experter på fördröjt åldrande, professor Valter D. Longo, som förordar fasta och en vegansk diet. Möt också livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius som tipsar om hälsopyramiden och varnar för det största hälsomisstaget och författaren Charlotte Birnbaum berättar om farliga dieter från förr som innefattade ett överflöd av socker. Hela avsnittet hittar du här.

damien-creatz-161783

Vill du veta mer om hur vi ska äta för att leva längre och hålla oss friska under tiden?

En människa på 250 år

Inte sedan 60-talet har livslängden ökat så snabbt som idag. Vissa hävdar till och med att de som föds idag kommer kunna leva i 250 år. Men hur kommer vi må när vi blir gamla om vi blir allt äldre och äldre? Samtidigt som vi blir allt äldre drabbas många av sjukdomar som cancer, alzheimers och hjärt- & kärlsjukdomar, när de kommer högre upp i åldrarna. Att vi blir äldre betyder också att vi kan vara sjuka längre, om vi inte hittar sätt att samtidigt hålla oss friska och sunda även när vi blir gamla.

Forskaren Valter D. Longo om lågproteinkost och fördröjt åldrande

För människor under 70 år har man i studier sett att en kost med lågt proteinintag kan vara fördelaktigt. Tillväxtfaktorer som TOR och IDF-1 kontrolleras av proteiner och är acceleratorer av åldringsprocessen. Med detta sagt menar Longo att du kan leva längre och friskare om du äter en lågproteinkost och kombinerar detta med regelbundet fastande. Detta har kunnat fastställas efter år av studier på möss där forskarna försökte lista ut hur mycket de kunde addera till dieten och vad de kunde addera utan att fastan förlorade sin efffekt. De kom fram till att en kost med lågt proteinintrag, lågt sockerintag och relativt högt fettintag gör att fastans gynsamma effekt ändå bevaras. I deras studie på möss som fastade två gånger i månaden under fyra dagar levde dessa möss längre och fick bara hälften så många fall av cancer. När cancern kom utvecklades den senare i livet än hos de möss som inte fastade. Deras kognitiva funktion förbättrades, de hade mindre inflammation i kroppen och mindre fett i buken.

Vad händer egentligen i kroppen när vi fastar?

Enligt Fredrik Ståhl, professor i medicinsk vetenskap och genetiker, så försöker cellerna under svält när de lider brist på näring ta hand om sådant som normalt inte förbränns. Det produkter som förbränns är sådant som inte är lönsamt för cellerna när de annars förses med ny näring. En process som kallas autofagi.

Följ Matlaboratoriet på Instagram och lyssna på alla avsnitt här.

Vill du veta mer? Fördjupa dig här:

Mer om Valter D. Longos forskning:

Fasting for Longevity: 9 Questions for Dr. Valter D. Longo

Sveriges Radio om fastans effekter:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6645793

Googles hemliga anti-aging projekt Calico:

https://www.vox.com/science-and-health/2017/4/27/15409672/google-calico-secretive-aging-mortality-research

 

 

 


Design Thinking Intro course, Fall 2017

 

testframsida3Kick-start your fall – and take a “Design Thinking Intro” course at Openlab this September, October or November!

No matter if you work as a project leader, teacher, designer, researcher, administrator or any other profession, Design Thinking will affect how you address your daily work. It is a toolkit of exercises as much as a mind-set that makes you reframe your challenges and create understanding for your target groups.

Read more and join in by registering for any of our three courses for professionals this fall 2017!

Course #1 (in Swedish)
When: 6:th and 8:th of September, 8.00-12.00
Read more and register:
https://designthinkingintro-sep-2017.confetti.events

Course #2 (in Swedish)
When: 4:th and 6:th of October, 8.00-12.00
Read more and register:
https://designthinkingintro-okt-2017.confetti.events

Course #3 (in Swedish)
When: 8:th and 10:th of November, 8.00-12.00
Read more and register:
https://designthinkingintro-nov-2017.confetti.events

What? Design Thinking Intro
Where? Openlab, Valhallavägen 79
When? Autumn 2017

Save

Save

Save


Sökes: KTH kursansvarig för vår Masterkurs

Sökes: KTH kursansvarig för vår Masterkurs.

maskot_tech_startup_160516_0179

Är du intresserad av att tillsammans med ett kreativt team av kursansvariga lärare från SU,KI och SH ansvara för vår utmanings drivna, interdisciplinära masterkurs: Innovationer för den växande staden,7,5/15hp halvfart? Då finns nu möjligheten! De skarpa utmaningarna som studentteamen tar sig an hämtas från våra offentliga partners; Stockholms stad, Stockholm läns landsting samt Länsstyrelsen. Undervisningen sker här på Openlab. Metodiken är design thinking och Scrum. Tjänsten omfattar 20% av heltid med början till hösten. Undervisningsspråk är engelska. Förutom kursansvarig kommer du också kunna ta del av Openlabs övriga aktiviteter och möjligheter. För mer information kontakta Ivar Björkman, 073-644 14 13, ivar.bjorkman@openlab.se. Sökande måste ha en lärartjänst på KTH.

Välkommen med din ansökan.


Välkommen till Science Dinner Food Market, 3 maj

Screen Shot 2017-04-11 at 16.11.26

Välkommen till Openlabs och Open Cafés matmarknad!
Onsdag 3 maj kl 11.00-15.00 i Stockholm

Är du matintresserad och nyfiken på att höra om och smaka på nya innovativa produkter? Vill du lära dig mer om de senaste vetenskapliga insikterna och om socialt arbete kring mat och livsmedel? Vill du lyssna på föreläsningar och panelsamtal kring mat och samhällsutmaningar, och vara med vid premiären av Openlabs nya podcastserie MATLABORATORIET om mat och vetenskap?

Kom till Science Dinner Food Market på Valhallavägen 79!
Ingen föranmälan.

Scrolla ner för program och utställarlista!

Welcome to Openlab’s and Open Café’s food fair!
Wednesday 3 May at 11 AM – 3 PM in Stockholm

Are you interested in food and want to learn about and taste new innovative products? Do you want to know more about the latest food science and societal work concerning food? Do you want to listen to talks on future challenges for food and society, and take part in the premiere for Openlab’s new podcast series MATLABORATORIET?

Join us at Science Dinner Food Market, Valhallavägen 79!
No sign-up necessary.

PROGRAM

11.00 Matmarknaden öppnar / The food fair opens
Utställare, information och provsmakning / Exhibitors, information and taste samples
Plats: Utanför Open Café / Outside Open Café – Valhallavägen 79

11:30 Panelsamtal / Panel diskussion (in Swedish)
Plats: Dome of Visions

“Hur man äter med snäva ramar”
Ett samtal om hur man lagar mat och äter när förutsättningarna är begränsade, och när tillgången på råvaror och livsmedel inte är lika stor som nu. Och hur vi förbereder oss bättre inför framtida händelser.

Deltagare:
Christer Fuglesang professor i rymdteknik på KTH och förste svenske rymdfararen.
Lina Ahlin kock på restaurant Agrikultur i Stockholm, Årets Rising Star 2016 och vinnare av Karin Franssons Mentorspris 2016.
Överstelöjtnant Annika Löfgren Lundqvist. Samordnar försvarsmaktens återuppbyggnad av totalförsvarsförmåga tillsammans med främst MSB men även andra myndigheter, organisationer och näringsliv.
Moderator: Per Styregård, Mat- och dryckesjournalist

12:30   Podcastlansering / Podcast launch (in Swedish)
Plats: Dome of Visions
Premiär för MATLABORATORIET, en podcast från Openlab om maten och framtiden.
Samtal mellan doftforskaren Johan Lundström från Karolinska instituet och poddens redaktör Per Styregård.

13:15  Föredrag / Talks (in Swedish)
Plats: Dome of Visions
Björn Norberg, Curator Dome of Visions, introducerar:
Joseph Rowe pomolog från Palla som pratar om sin Kärlek till Äpplen
Gunnar Backman från Nordisk Råvara berättar om Dolda Animalier
-Proteinskiftet förutsätter att det finns växtbaserade alternativ till animaliska ingredienser i stormarknadens alla livsmedel!

15.00  Openlab tour
Rundvisning av Openlabs lokaler och verksamhet / A Tour of Openlab’s venues and activities

BEKRÄFTADE UTSTÄLLARE / CONFIRMED EXHIBITORS

  • Easy Urban gardening, odlingssystem för hemmabruk.
  • Karma – Rädda mat, app, parar ihop konsumenten med överskottsmat som säljs till halva priset, minskar matsvinnet och spar pengar.
  • Fredrik Gröndal, KTH forskare som använder alger i t.ex. bröd.
  • Nutrient Organic-Sweden AB, proteinpulver både insektsbaserat och vegetariskt och omega olja.
  • Nordic Wild Treat AB, torkade blåbär och lingon, saft och blåbärsvin.
  • Palla, äppelmust av äpplen från privata trädgårdar som blandas för att få fram olika typer av must. Har även ett stort socialt engagemang genom samarbete med Främja.
  • Öländska bönchips, chips av ekologiskt odlad brunböna.
  • Nordisk råvara AB, KRÄÄM livsmedelsbas tillverkad av lupin.
  • Bean Blue, blåmögel tofu baserad på åkerböna.
  • Nordisk Matutveckling, sås Sotika och tempeh gjord av åkerböna.
  • Gigafood, skapar trendig vegansk brainfood och levererar direkt till företag och privatpersoner.
  • Openlab, kreativt center för att möjliggöra innovativa lösningar på samhällsutmaningar, bland annat med koppling till mat och hållbarhet. En av arrangörerna till matmarknaden.
  • Open Café, kvalitetsmedvetet café med ekologiskt tänk och mångkulturella smaker. En av arrangörerna till matmarknaden. Open café serverar under dagen mat som knyter an till marknaden och utställarnas produkter.

Med reservation för eventuella ändringar

(Psst! Vill du eller ditt företag ställa ut på matmarknaden, skynda dig att kontakta oss! Har du tur finns det fortfarande plats. Utställarinfo / Do you want to showcase your products or research at the food market? It is still possible to sign up as exhibitor. Info for Exhibitors)

Kontakt / Contact:
Emma Townsley, emma@opencafe.se
Lisa Fuglesang, efu@kth.se, 072-579 88 36

Hoppas vi ses! / Hope to see you there!

 


Ställ ut på framtidens matmarknad!

Onsdag 3 maj 2017 klockan 11.00 till 15.00 arrangerar Openlab och Open Café matmarknaden Science Dinner Food Market – en marknad för att provsmaka, uppleva och lära sig mer om det senaste inom matforskning.

Nu söker vi utställare till matmarknaden:

* Matproducenter

* Tidningar, poddar och andra medier som fokuserar på mat med koppling till forskning

* Startups, foodtech-företag och andra organisationer som arbetar med lösningar till framtidens matutmaningar

* Forskare och studenter som arbetar med matprojekt med tydlig koppling till den senaste forskningen

Under dagen anordnas även seminarier/föreläsningar med anknytning till mat, i samarbete med Dome of Visions.

Marknaden hålls utanför Open Café på Valhallavägen 79 i Stockholm.

Anmälan

Fyll i anmälningsblanketten och maila det till  efu@kth.se så hör vi av oss!

För frågor om Science Dinner Food Market, maila efu@kth.se alt emma@opencafe.se eller ring 072-5798836 (Lisa).

Vi vill ha er intresseanmälan senast onsdag 5/4.


We are looking for a needs analyst

Openlab is looking for a consultant performing needs analysis for digital e-labs within EIT-health. Are you an experienced needs analyst – this is a great opportunity to use your skills to make a difference.

Read more

Looking forward to your application and quote!


Project/workshop leading opportunity!

Are you a wiz at Design Thinking? Openlab is looking for a project leader/ workshop leader for a special opportunity within our EIT Health-project.

During 2017 we will collaborate with other EU-countries around three workshops focusing on challenges within the health care system.

Read more about this opportunity and the application process via the link: CLICK HERE


Jobbtips – projektledare, Tech-gården Tensta

Jobbtips från en av våra partners!

Projektledare sökes för unik etablering av tech-gård i Tensta
Stockholms Stad, Spånga-Tensta SDF, Stadsdelsutveckling

Stockholm växer som aldrig förr och ambitionerna är höga. Stockholms stad, Spånga-Tensta söker nu dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.

“Vår vision är att göra skillnad för människan i vardagen.
Vi bygger framtidens fritidsgård för ungdomar och unga vuxna i Järva. Satsningen är ett led i ett utvecklingsarbete avseende digitalisering i Stockholm Stad. Etableringen av ”Tech-gården” är ett pilotprojekt som avser att starta upp en ny verksamhet. Konceptet med ”Tech-gård” kommer sedan att spridas till andra stadsdelar i Stockholm Stad.”

Läs mer och ansök!


Job opportunity at Karolinska Institutet

 

One of our founding partners, Karolinska Institutet, are looking for a new co-worker and asked us to spread the word among our alumnis and contacts. Do you want to work at KI as their new administrator of the division of dccupational therapy?

Take the chance and apply!

KI söker sektionsadministratör


Design Thinking Intro- courses, fall 2016!

IMG_0738

Clear your calendar – and take a “Design Thinking Intro” course at Openlab this autumn! 

No matter if you work as a project leader, teacher, designer, researcher, administrator or any other profession, Design Thinking will affect how you address your daily work. It is a toolkit of exercises as much as a mind-set that makes you reframe your challenges and create understanding for your target groups.

Read more and join in by registering for any of our three courses this fall 2016!

Course #1 (in Swedish)
When: 28:th and 30:th of September, 8.00–12.00
Read more and register:
https://designthinkingintro-nr1.confetti.events

Course #2 (in Swedish)
When: 9:th and 11:th of November, 8.00–12.00
Read more and register:
https://designthinkingintro-nr2.confetti.events

Course #3 (in English)
When: 30:th of November and 2:nd of December, 8.00–12.00
Read more and register:
https://designthinkingintro-nr3.confetti.events

 

What? Design Thinking Intro
Where? Openlab, Valhallavägen 79
When? Fall, 2016


Workshop: “Fastigheter i ett förändrat klimat”

bakgrund

Innovationskraft Sthlm – Workshop:

“Fastigheter i ett förändrat klimat”

Behöver ett förändrat klimat bara få negativa konsekvenser? Kan ett förändrat klimat ses som motor för innovationer, teknikutveckling och nya samverkansprocesser?

Vi välkomnar olika aktörer från bygg- och fastighetssektorn till en halvdags workshop där vi genom Openlabs metod ‘Design Thinking’ lotsas igenom en kreativ process som ger oss förutsättningarna att bli världsledande inom innovationer för anpassning till ett förändrat klimat.

Att klimatet förändras är ett faktum och innebär nya prövningar för vårt samhälle. Mer nederbörd, ökad temperatur och ökad risk för översvämningar är vad som väntar. Hur mycket samhället kommer att påverkas beror på hur mycket klimatet förändras, men också på hur förberedda vi är på att möta den utmaning som ett förändrat klimat innebär. Det är nu vi har möjlighet att utveckla framtidens lösningar för samhällets utmaningar och bli först med att lansera dem. Behöver ett förändrat klimat bara få negativa konsekvenser? Kan ett förändrat klimat ses som motor för innovationer, teknikutveckling och nya samverkansprocesser?

TID OCH PLATS

När: Torsdag den 21 april

Tid: Kl. 08.30 – 12.30, Frukost serveras från 08.00

Var: Openlab, KTH, Valhallavägen 79

Anmäl dig här. Observera att antalet platser är begränsat!

 


Design Thinking Competition: Healthy@Home

Innovate. Collaborate. Network. Compete. April 22-23 2016 you are welcome to participate in the EIT Health Design Thinking Competition in Stockholm – Openlab in collaboration Karolinska Institutet and Roche.

Get ready to:

  • Innovate in an interdisciplinary team in a collaborative and creative environment
  • Practice innovation and Design Thinking with our experienced Design Thinking-coaches
  • Compete with the chance to win travel, accommodation and participation in upcoming Design Thinking Competitions in European cities

But first of all, get ready to tackle a societal challenge within health and well-being, and share your innovations to contribute to health in society and to enhance people’s lives!

The networking and collaboration to create new ideas and innovations are the key components of the Design Thinking Competition. But the best team efforts and the most game-changings innovation will be awarded. First price: travel, accommodation and participation in the upcoming EIT Health Design Thinking Competition in Europe.

The challenge theme for the first Design Thinking Competition is: Healthy @ Home. The challenge will be divided into following challenge areas (and maybe more):

  • Activities to stimulate physical and mental activities connected to everyday life and peoples home (external from the health care services),
  • Telemedicine and health care in the home environment as well as
  • Well-being and healthy ageing in society

The Design Thinking Competition (the first in a series of events in Europe) will take place at Openlab in Stockholm for two days. Starting Friday 22nd (9 AM) with registration and breakfast and closing Saturday 23rd with dinner at Open Café (6 PM).

Meals (breakfast, lunch, coffee and dinner) will be served at Open Café free of charge. There is no fee to take part in the Design Thinking Competition. Participants pay only for travel and accommodation in Stockholm.

If you want innovate, collaborate, network – and compete. Register and sign-up here before April 8th.

If you have any questions, send an email to:
liisa.olsson@ki.se

logo_health_460x175Karolinska_Institutet_Logo.svgOpenlab_Logga_06

 

 


The Farm-a-Thon Ideas

Recently our Openfarm Farm-a-Thon was held at Openlab. We have given you a Farm-a-Thon ReCap where we mentioned the winning team’s concept briefly but want to share with you all of the ideas that came up during the one day hack-lab on the challenge:

“How can we make urban farming and growing your own vegetables more accessible to the public through technology?”

IMG_7339


Though the teams all came up with interesting and different ideas, we could see a number of common threads within many of the solutions. Here’s a short summary of some things we thought were interesting about the different solutions to our Farm-a-Thon challenge. We’ll also present each team’s concept or idea for you to get some more inspiration on how to get involved yourself.

 

IMG_7340

Shared insights

We noticed there were a few topics that several of the teams included in their solution and definition of the problem relating to the Farm-a-Thon challenge. When this type of overlap of ideas happens, it often points to an important insight about the challenge itself that can be helpful to reflect on for future endeavors.

Here are the main points we saw:

  • Working with the constraint Lack of knowledge, and including a learning experience in their concepts, usually together with a social aspect
  • Designing for a young user
  • Including smart planting and human-plant interaction
  • Including social aspects, sharing of experiences, creating a sense of community in person or through social media

The ideas

SMART KIT PLANT
1st place

Team members:
Despina, Lars, Pernilla, Adria & Magnus

User/Persona:
The persona the team designed for is called Åsa. She is a 12-year-old middle school kid in a medium sized city who really likes skateboarding, music and tacos.

Constraint:
Lack of knowledge

Solution:
The team imagined their idea as part of a school project where Åsa receives a smart potted plant which with intelligent technology, photo recognicion software and connection to an app and social media can interact with Åsa to inspire her to learn about plants in a fun way.

When Åsa takes a picture of her plant it opens up to an app where Åsa’s plant talks to her. It can tell her what kind of plant it is, that it is thirsty and needs water, which of her friends on social media also has a smart potted plant etc. It also recognizes her interests by analyzing her social media information and even asks her to go skateboarding together on a sunny day, creating a personal bond with the plant.


URBAN KID FARMER

2nd place

Team members:
Johan, Tanya, Alexandra & Christina

Constraint:
Lack of space

User/Persona:
The Urban Kid Farmer team designed for a persona called Kim, who is a 10 year old urban kid with divorced parents. Kim likes skateboarding, friends, social media, family pets and is also into animal rights and considering a vegetarian lifestyle.

Team Urban Kid Farmer has acknowledged that Kim’s generation, generation Z, is globally concerned and climate concious. They want to eat sustainable, vegetarian/plant-based food and need to understand where the food comes from in order to do so. Kim would like to explore, interact and share experiences about growing food but lacks space to farm.

Solution:
The solution is a community supported agriculture-farm combined with a digital platform for knowledge, feedback, inspiration and community. At the farm the kids can have events like a Harvest Exploration Day, Junior Master Chef Dinners, etc. Families can buy the vegetables beforehand and come and pick them up when they are harvested. The users can also connect with a social network through their mobile phone, to share recipes and connect to a larger global kid farmer network to learn and share.


GREEN CONNECTION

3rd place

Team members:
Christos, Gitta, Doris & Ela

User/Persona:
The Persona Green connection designed for is called Mike. He is a 23 year old economist who enjoys sports and recently moved to Stockholm.

Constraint:
Lack of knowledge

Solution:
Green connection’s idea is a smart pot for plants. The smart pot combined with social media can help Mike gain more knowledge and experience of caring for his plant, and also meet new people.

Through several different sensors the smart pot can measure temperature, humidity, heart rate, motion and more. It will know if Mike is at home, if he is exercising, and if he is taking care of the plant.

The data from the smart pot will be stored on the cloud. The cloud service acts as the plant’s brain and makes decisions. For instance if Mike does not take care of his plant the cloud will inform his Facebook friends to ask for help. The cloud can also connect him with other people who like plants or have the same plant as Mike.

The rest of the community can help and share knowledge through the computer interface or by meeting in person, and help to care for each others’ plants, adding a social dimension.

 


POLLI-NATION

User/Persona:
This group designed for a persona called Lily, a 73-year old woman living in an apartment in Stockholm . Lily is experiencing some age-related problems, loosing her hearing and memory and feels lonely and isolated. She loves gardening and growing vegetables. What she lacks is space to do so and would like to access more gardening space in Stockholm.

Constraint:
Lack of space

Solution:
The solution developed for Lily is called Polli-NATION. When Lily joins the Polli-NATION she gets a starter kit with sensors for her balcony garden, connected to an app that tells her the best things to grow, based on her conditions. Through the app she connects to a school with a greenhouse that also has sensors. The school also has a bee-hive with bees to pollinate the plants. The hive, and each bee, has a sensor that shows where it flies, so the school children can see and understand that they are part of a larger community. Through the connections via the app, Lily can help the school to grow vegetables, share her knowledge and connect to new people.

 

BERRY CLOUD

User/Persona:
The persona this group designed for is Maria, a 24 year old who likes a healthy lifestyle. She wants good nutritious food that is quick to prepare. She is also a social person and wishes to connect with nature.

Constraint:
Lack of knowledge

Solution:
The solution, called Berry Cloud, is a union of urban farmers growing vegetables together at urban community plots around the city. When Maria joins Berry Cloud she recieves a starter kit consisting of seeds from the plants grown in the gardens, gerdening tools and recipies. The Berry Cloud app shows her a map of Stockholm and where the community gardens are located. She can joint to plant her veggies or connect with other people to swap plants or join harvest dinners. There is also a gaming aspect, so Maria can get points and rankings from helping others etc.

Berry Cloud wants to bring people out of their houses and into the soil, and experience farming with all their senses.

 

PLANTAGRAM

User/Persona:
This group designed for Benjamin, a 13-year-old highschool student. He likes skateboarding & fastfood. Benjamin wants to move to more veggie food but lacks knowledge to do so.

Constraint:
Lack of knowledge

Solution:
The team’s solution for Benjamin is called Plantagram. It is a system for schools and the rest of the community consisting of IKEA-inspired green houses, arriving in flat packages, and that can be set up at the school yards. The green houses are modular and can be adjusted according to the amount of space there is. Every student team gets one plot each in the greenhouse. The plants in the greenhouse are connected to sensors upploading information to an online platform where the school children can interact, learn and share ideas.

The goal is to grow more food in the city, create a passion for growing at an early age, and is a combination of technology and traditional agricultural methods.