Hur ska vi äta för att leva längre?
I det tredje avsnittet av Openlabs podcast Matlaboratoriet träffar vi en av världens mest kända experter på fördröjt åldrande, professor Valter D. Longo, som förordar fasta och en vegansk diet. Möt också livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius som tipsar om hälsopyramiden och varnar för det största hälsomisstaget och författaren Charlotte Birnbaum berättar om farliga dieter från förr som innefattade ett överflöd av socker. Hela avsnittet hittar du här.
Vill du veta mer om hur vi ska äta för att leva längre och hålla oss friska under tiden?
En människa på 250 år
Inte sedan 60-talet har livslängden ökat så snabbt som idag. Vissa hävdar till och med att de som föds idag kommer kunna leva i 250 år. Men hur kommer vi må när vi blir gamla om vi blir allt äldre och äldre? Samtidigt som vi blir allt äldre drabbas många av sjukdomar som cancer, alzheimers och hjärt- & kärlsjukdomar, när de kommer högre upp i åldrarna. Att vi blir äldre betyder också att vi kan vara sjuka längre, om vi inte hittar sätt att samtidigt hålla oss friska och sunda även när vi blir gamla.
Forskaren Valter D. Longo om lågproteinkost och fördröjt åldrande
För människor under 70 år har man i studier sett att en kost med lågt proteinintag kan vara fördelaktigt. Tillväxtfaktorer som TOR och IDF-1 kontrolleras av proteiner och är acceleratorer av åldringsprocessen. Med detta sagt menar Longo att du kan leva längre och friskare om du äter en lågproteinkost och kombinerar detta med regelbundet fastande. Detta har kunnat fastställas efter år av studier på möss där forskarna försökte lista ut hur mycket de kunde addera till dieten och vad de kunde addera utan att fastan förlorade sin efffekt. De kom fram till att en kost med lågt proteinintrag, lågt sockerintag och relativt högt fettintag gör att fastans gynsamma effekt ändå bevaras. I deras studie på möss som fastade två gånger i månaden under fyra dagar levde dessa möss längre och fick bara hälften så många fall av cancer. När cancern kom utvecklades den senare i livet än hos de möss som inte fastade. Deras kognitiva funktion förbättrades, de hade mindre inflammation i kroppen och mindre fett i buken.
Vad händer egentligen i kroppen när vi fastar?
Enligt Fredrik Ståhl, professor i medicinsk vetenskap och genetiker, så försöker cellerna under svält när de lider brist på näring ta hand om sådant som normalt inte förbränns. Det produkter som förbränns är sådant som inte är lönsamt för cellerna när de annars förses med ny näring. En process som kallas autofagi.
Följ Matlaboratoriet på Instagram och lyssna på alla avsnitt här.
Vill du veta mer? Fördjupa dig här:
Mer om Valter D. Longos forskning:
Sveriges Radio om fastans effekter:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6645793
Googles hemliga anti-aging projekt Calico: