Matlaboratoriet tipsar om matdokumentärer del två

COOKED

Foto: Cooked/Netflix

I Netflix miniserie “Cooked” (2016) utforskar författaren Michael Pollan olika matlagningsmetoder och hur de har haft en evolutionär och kulturell påverkan på människor. Baserat på Pollans bok med samma namn är serien uppdelad i fyra teman: eld, vatten, luft och jord. Pollan försöker inspirera människor att återuppta förlorade traditioner och föra matlagningen tillbaka till köket hos en generation som aldrig riktigt har lärt sig att laga mat från grunden.

THAT SUGAR FILM

Foto: Damon Gameau

En småbarnspappa Damon Gameau som inte ätit raffinerat socker på flera år genomför ett experiment och börjar äta socker igen under 60 dagar. Konsekvenserna? Förödande. “That Sugar Film” (2014) undersöker hälsoeffekterna av ett genomsnittligt intag av socker vilket får Gameau att uppleva både humörsvängningar och fettlever.

FED UP

Fed-Up-poster (the wrap)

I “Fed Up” (2014) djupdyker filmskaparen Stephanie Soechtig i orsakerna till den den amerikanska överviktsepidemin. Soechtig försöker knäcka hål på myter kring mat och hälsa som cirkulerat i USA de senaste 30 åren och härleda orsakerna till den ökande diabetes typ 2. Huvudidén i dokumentären är att en kalori är inte enbart en kalori utan beter sig olika i kroppen beroende på var den kommer ifrån och i vilket tillstånd kroppen befinner sig i.

Vill du lära dig mer om mat och vetenskap? Lyssna på Openlabs matpodcast Matlaboratoriet på Itunes eller Acast:

https://www.acast.com/matlaboratoriet

https://itunes.apple.com/se/podcast/matlaboratoriet/

 

Bildkällor: Netflix, Damon Gameau, Stephanie Soechtig