Matlaboratoriet tipsar om matdokumentärer

 

Cowspiracy: The Sustainability Secret

cowspiracy_cow

Dokumentären Cowspiracy (2014) utforskar köttindustrins fatala inverkan på miljön och undersöker miljöorganisationer som Greenpeace, Sierra Club och Rainforest Action Networks riktlinjer i frågan. Filmskaparen Kip Andersen reser USA runt för att söka svar på sina frågor.

What the health?

what the health

Dokumentären What the Health (2017) är gjord av skaparna bakom Cowspiracy och undersöker kopplingen mellan kött-, mejeri- och läkemedelsindustrin. Filmen tittar på hur samarbetet ser ut mellan diabetes- och cancerförbunden och stora köttproducenter. Det redogörs för forskning kring diet, hälsa och livsstil.

Mind of a Chef

mind of a chef

I TV-serien Mind of a Chef (2012-) får vi följa med kulinariska genier som delar med sig av sin matlagning och syn på gastronomi. Kockar som har medverkat är bland annat: David Chang, René Redzepi, Anthony Bourdain och April Bloomfield. Mind of a Chef kombinerar matlagning, resor, naturvetenskap och historia i sina 20 minuter långa avsnitt.

Anthony Bourdain: Parts Unknown

p12121686_b_h11_aa-1060x596

Kocken och författaren Anthony Bourdain kombinerar i TV-serien Parts Unknown (2013) resor till avlägsna och outforskade platser i världen med kända städer och träffar lokalbefolkningen och experter från regionen för att ta del av matkulturen och platsens historia. Några favoritavsnitt är: Libyen, Iran och Colombia.

Chef’s Table

Chefs-Table-Season-2-Poster

Den kritikerhyllade TV-serien Chef’s Table (2015-) finns nu i tre säsonger och djupdyker i Michelin-belönade kockars liv och låter de berätta om deras väg till restaurangköket och framgången. Varje avsnitt fokuserar på en utvald kock och serien fångar deras talanger, visioner och livshistorier på ett förtrollande vis.

Lyssna på Openlabs podd Matlaboratoriet om mat och samhällsutmaningar. Om hur vi ska äta i framtiden och vad den senaste forskningen säger om våra matvanor.

 

Fotokällor: Joe Cross, Damon Gameau, Netflix, Chef’s Table, Mind of a Chef, Cooked, Morgan Spurlock, No Reservations, Cowspiracy