Trendbevakning med Matlaboratoriet

brenda-godinez-227275

Matlaboratoriet har gjort en djupdykning på Internet och sammanställt de viktigaste trenderna inom restaurang- och livsmedelsbranschen just nu. Trenderna är allt från aktivt kol till minskat matsvinn och vegetarisk “comfort food”. Vill du veta mer om hur vi ska äta i framtiden kopplat till de samhällsutmaningar vi står inför och vad den senaste forskningen säger om våra matvanor? Lyssna på Openlabs podcast Matlaboratoriet: acast.com/matlaboratoriet

Teknik + Mat

Under 2016 gjordes investeringar på över en miljard dollar i matrelaterade startups och projekt i Sillicon Valley. Många startups förenar hållbarhet med mat och The Kitchen Community tror att foodtech kan bli tio gånger större är mjukvarumarknaden. För att en foodtech startup ska lyckas tror Rob Reinhart, VD på Soylent att företagsidén måste inkludera: ett socialt tänk, hälsofrämjande aspekter, lösa ett problem och ha sikte på en massmarknad. Även ICA Gruppen lanserade nyligen innovationshubben ICAx som ska utveckla digitala tjänster för att förbättra kunderbjudandet.

Sjögräs och alger

Har sjögräs ersatt grönkålen? Förmodligen! Sjögräset är både hållbart och mångsidigt. Till exempel kan man använda sjögräs för att tillverka “kombu” – en japansk smakförhöjare som både kan ätas både färsk, inlagd eller kokt. Ett annat exempel är biotechbolaget Simris Alg som vill ersätta fiskoljan med algolja som källa för omega 3. Algoljan tillverkas av mikroalger och odlas i växthus. Dessutom är fiskoljeindustrin drivande i utfiskningen. Ytterligare en anledning till att byta till algolja.

Färgen lila

Lila är den trendigaste färgen på mat år 2017 – och även en av de nyttigaste. Internet har svämmat över med bilder på lila sötpotatis, blomkål, sparris och majs. Den starka färgen vittnar om högt näringsinnehåll och mycket antioxidanter. Bland annat har lila livsmedel höga halter av anthocyaniner, en antioxidant som skyddar cellerna från fria radikaler. Sugen på att laga något lila? Här är fyra recept på lila maträtter: https://www.savoirflair.com/culture/275089/food-trends-2017-purple-food

igor-miske-177262

Kampen mot matsvinnet

Ett flertal företag har under de senaste åren poppat upp i kampen om att minska matsvinnet. Karma är en av aktörerna. Genom att ladda ner appen Karma får kunderna ett meddelande när det finns möjlighet att köpa överbliven restaurangmat till halva priset. Ett annat exempel är Matsmart.se som köper in varor som av olika anledningar inte kan säljas i de ”vanliga” affärerna. Det handlar om överskottsvaror med kort datum eller utgående förpackningar – pasta, ris, konserver, oljor, mineralvatten och annat – som säljs till ofta markant lägre priser än i den vanliga dagligvaruhandeln.

Vegetarisk “comfort food”

Alla vet vi väl att grönsakerna har ökat stadigt i popularitet under de senaste åren. Men vegetariska rätter behöver inte alltid kopplas till “nyttiga alternativ” eller “clean eating”. Enligt Pinterest har “vegetables + comfort food” ökat som söktermer markant under det senaste året. En pizza med deg gjord på blomkål, en vegolasagne eller vegansk mac’n’cheese är bara några av de populära rätterna. Buzzfeed har samlat flera härliga vegetariska rätter: https://www.buzzfeed.com/hannahloewentheil/vegan-and-vegetarian-comfort-food-recipes

dan-gold-105700

Transparenta menyer

Med transparenta menyer menas inte menyer tryckta på genomskinligt papper utan menyer som inkluderar information så som: antal kalorier, näringsvärde och en bakgrundshistoria som förklarar källan till ingredienserna. Detta är en viktig del i utvecklingen av restaurangernas menyer och deras varumärkesbyggande.

Aktivt kol

Kanske har du sett det svarta hamburgerbrödet eller den mörkt gråa mjukglassen i sociala medier? Det är det trendig aktiva kolet som står bakom den mystiska färgsättningen. Aktiv kol framställs av exempelvis stenkol, träkol, torv eller kokosnötsskal. Kolet är poröst och används vanligtvis i reningsprocessen av vatten, destillering av alkoholhaltiga drycker och inom medicin. Det aktiva kolet är känt för att kunna absorbera skadliga eller patogena ämnen i mag- och tarmkanalen. Här kan du köpa ätbärt kolpulver: http://sortofcoal.com/edible-kuro-powder-45.html

Skärmklipp 2017-08-29 15.21.01

Vill du veta mer om hur vi ska äta i framtiden kopplat till de samhällsutmaningar vi står inför och vad den senaste forskningen säger om våra matvanor? Lyssna på Openlabs podcast Matlaboratoriet: acast.com/matlaboratoriet