5 inspirerande case från Nordic and Baltic Design Summit 2024
I oktober 2024 arrangerade SVID (Stiftelsen Svensk Industridesign) konferensen Nordic and Baltic Design Summit i Göteborg.
Under vårt deltagande i konferensen samlade vi på oss några av de bästa casen som vi nu vill sprida vidare inom vårt nätverk.
Nordic and Baltic Design Summit 2024
Design och hållbarhet
Temat för konferensen Nordic and Baltic Design Summit var ”Design för ett grönt, livskraftigt och socialt hållbart Norden och Baltikum”.
Konferensen tog fasta på kraften i design, och design som en nyckelaspekt för att gå från linjärt till cirkulärt. Design kan vara formgivning, men det kan också vara en central del i en organisations strategi för nytänkande, innovation och hållbarhetsarbete.
SVID som arrangerade konferensen definierar design som “en kreativ arbetsprocess där du sätter dig in användarens, kundens, medborgarens eller patientens situation och behov innan du beskriver problemet och utvecklar lösningar”.
80% av en produkts miljöpåverkan bestäms i designstadiet konstaterade Anne Raudaskoski, en av konferensens talare. Att designa produkter, tjänster, platser och processer som redan i planeringsstadiet väger in hållbarhet genom hela cykeln – produktion, användning och återvinning – är därför av största vikt.
Ämnen under konferensen
Konferensen berörde ämnen som cirkulär ekonomi, hållbar stadsutveckling och livsstilar, samt en hållbar omställning av både energi- och modebranschen. Medverkande deltagare och presentatörer kom från Sverige, Norge, Danmark, Finland och de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen.
För många som arbetar med hållbar stadsutveckling i kontexten av offentlig sektor är cirkulär ekonomi troligtvis inte något nytt begrepp. Däremot kan nog många lyfta på ögonbrynen åt vad mode och textil har med samhällsutveckling att göra. Då kan det vara bra att påminna sig om att denna bransch globalt står för runt 10% av de totala utsläppen av växthusgaser, och bidrar både till förlorade ekosystem och giftiga utsläpp. Dessutom rapporteras ofta om mycket dåliga arbetsvillkor inom textilindustrin, för de arbetare som tillverkar de varor vi konsumerar i “det rika väst”. För att komma till bukt med flera av de utmaningar som branschen står inför, antar EU nu nya regler kring hanteringen av de enorma mängder textilavfall som medlemsländerna producerar varje år. Från och med den 1 januari 2025 ska textil, precis som förpackningar av glas, metall och papper, sorteras ut från övrigt avfall – och således förberedas för att i större utsträckning än idag bidra till den cirkulära ekonomin av råvaror.
Hållbar textil engagerar även flera av Openlabs partners. Några aktuella exempel är att Region Stockholms hållbarhetspris för miljö 2024 gick till ett projekt om att minska textilsvinn på Södersjukhuset. KTH uppmärksammar och utforskar ämnet med bland annat en öppen föreläsning om hållbar textilindustri den 13 november 2024. Stockholms stad är också en av de kommuner som på eget initiativ satt upp ambitiösa mål för att minska invånarnas konsumtionsbaserade utsläpp. Detta är alltså en utmaning vi kommer att få höra mer om framöver.
Inspirerande exempel från Nordic and Baltic Design Summit 2024
Från scenen fick konferensdeltagarna ta del av goda exempel från akademin, industrin, offentlig sektor och forskningsinstitut. Här är vårt axplock av inspiration att ta med sig vidare:
Krulli, Estland
Indrek Hääl berättade om Krulli, ett människobaserat (human-based) förhållningssätt för stadsförnyelse som förvandlar ett före detta fabriksområde utanför Tallinn till ett livligt område med en blandning av bostäder, kommersiell verksamhet och rekreationsområden. Vi var särskilt imponerade av återanvändningen av både byggnader och material vid framtagandet av ny design, och ambitionen att skapa ännu en ”15-minuters stad” – men den här gången med 10 minuter över! Behöver vi inte alla lite mer fritid? Jo, det gör vi.
Pådriv, Norge
Aasmund Bunkholt delade, med stor entusiasm, sina erfarenheter från Pådriv, en ny Oslo-baserad plattform för samverkan mellan offentliga, privata och sociala aktörer som arbetar tillsammans för att driva hållbar stads- och samhällsutveckling på ett handlingsinriktat och icke-hierarkiskt sätt. Detta är vad alla städer behöver – handling, och varför inte på det sätt som vi på Openlab ofta främjar; gör först, tänk, gör igen!
Sun in my backyard, Sverige
Bodil Karlsson från Rise inspirerade med exemplet “Sun in my backyard, SIMBY” (Sol på min bakgård). Namnet på projektet anspelar på företeelsen NIMBY, “not in my backyard”, och att många är positiva till förnyelsebar energi, men vill inte ha solcellsparker eller vindkraftverk inpå knuten. De gav sig ut på en utforskande resa kring vår relation till solen och om solenergi från ett personligt plan till ett systemperspektiv. Projektet gav upphov till spekulativa designprototyper av vackra solcells-anordningar som i alla fall vi väldigt gärna skulle vilja se på vår bakgård!
SPIN-IN for Sustainability, Danmark
Pia Hansen och Helene Jensen berättade om “SPIN-IN for Sustainability”, ett design-sprintprogram för modeindustrin för att anta och implementera innovativa, hållbara metoder och affärsmodeller genom samarbete med studenter från olika områden så som design och business. Vi på Openlab är glada över att se ett tillvägagångssätt som liknar vår egen utmaningsdrivna masterkurs, som verkar ha inverkan på att driva förändring mot en mer hållbar modeindustri.
Slow down faster, Sverige
På plats underkonferensen var även designstudenter från Göteborgs universitet, HDK Valand, som visade upp och samtalade om sina verk. En av dem var Ingrid Öberg med verket ”Slow down faster”, som utforskar traditionella metoders långsamhet kontra hastigheten i restaurang- och snabbmatsvärlden. Hennes dukade bord var täckt av växtfärgade komposterbara textilier som färgats med matsvinn (!) och sammanfogats i lapptäckesteknik. Färgen från kaffesump och svart ris kanske inte förvånar, men vem kunde ana att en så varm rosa färg kommit från kokta avokadokärnor?
Är du också sugen på event och aktiviteter om design, hållbarhet och samhällsförbättring? Kolla in Openlabs evenemang, anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller följ oss på LinkedIn.