Samhällsutmaningar ska få oväntade lösningar

Den 12 september presenteras de samhällsutmaningar som Openlabs masterstudenter kommer att arbeta med under terminen. De fyra utmaningarna kommer från SLSO, Farsta stadsdelsförvaltning och Överförmyndarförvaltningen.

Att förvänta sig det oväntade

Openlabs masterstudenter kommer under hösten och vintern att djupdyka i utmaningarna och experimentera fram potentiella lösningar med hjälp av design thinking-processen. Vid presentationen av utmaningarna påminde kurscoacherna om att processen med största sannolikhet inte leder fram till den lösning utmaningsgivarna tror. Studenterna uppmanas att utveckla användarcentrerade idéer som kan vara en ”gamechanger”, och utmaningsgivarna bör därför vara beredda på oväntade och nytänkande idéer, sa coachen Sofia Vikström.

Fyra komplexa samhällsutmaningar

Famnen, Farsta stadsdelsförvaltning presenterar sin utmaning för Openlabs masterkurs.

Nå unga och familjer i behov av stöd
Famnen, Farsta Sfd, Stockholms stad

Den första utmaningen är från Famnen, en preventiv enhet inom del av Individ- och familjeomsorgen i Farsta stadsdelsförvaltning. Famnen erbjuder stöd till barn och unga i riskzonen för exempelvis psykosociala problem, kriminalitet etc. och deras föräldrar. Utmaningen handlar om att nå och bygga förtroende hos sina målgrupper, särskilt personer/familjer som behöver stöd från socialtjänsten men inte vill eller vågar ta kontakt. Utmaningen kopplar även till omställningen för den nya socialtjänstlagen.


Psykiatri Sydväst, OCD-programmet, SLSO, presenterar sin utmaning till Openlabs masterkurs.
Kroppslig hälsa hos personer med psykiatrisk diagnos
OCD-programmet, SLSO, Region Stockholm

OCD-programmet, Psykiatri Sydväst, SLSO, Region Stockholm, presenterade sin utmaning ”Hur kan vi, med tillgängliga medel, hjälpa många patienter att uppnå jämlik och förbättrad hälsa och välmående?”

Det finns kopplingar mellan psykiatriska besvär, såsom tvångssyndrom, och olika typer av vitamin- och näringsbrist vilket inte alltid fångas upp av vården. Patienter som söker vård digitalt utan kontakt med vårdcentral eller provtagning innan kan ha näringsbrist som inte upptäcks och som förvärrar symptomen.


Äldreomsorgen, Farsta presenterar sin masterkursutmaing om framtidens äldreomsorg.
Framtidens äldreomsorg,
Avdelningen för äldreomsorg, Farsta sfd, Stockholms stad

Från Farsta stadsdelsförvaltning, Stockholms stad kommer också en utmaning från äldreomsorgen, som handlar om att möta behov av god äldreomsorg hos dagens och kommande äldre, i ett samhälle som förändras och där allt fler blir äldre. Utmaningen lyder: Hur kan vi utveckla effektiva sätt att kommunicera med nya äldre om deras behov, och förväntningar på, av framtida äldreomsorg?


Överförmyndarförvaltningen, stockholms stad, presenterar sin utmaning för Openlabs masterstudenter.
Rekrytering av gode män och förvaltare
Överförmyndarförvaltningen, Stockholms stad

Den fjärde utmaningen presenterades av Överförmyndarförvaltningen, Stockholms stad, som har behov av att rekrytera fler gode män och förvaltare (ställföreträdare) för personer som behöver hjälp att hantera sin privatekonomi. Förvaltningen ser helst fler ställföreträdare som drivs av den medmänskliga aspekten av uppdraget snarare än möjligheten till ekonomisk ersättningen.


Interdisciplinära studentgrupper antar utmaningarna

Porträttbilder av Openlabs masterstudenter,uppdelade för att gruppvis lösa samhällsutmaningar.Under terminen arbetar våra studenter flitigt med att förstå och hitta nytänkande och oväntade lösningar på dessa uutmaningar. Studenterna studerar vid olika universitet (SU, KTH, KI och SH), inom en rad olika områden och discipliner. Deras insikter och idéer presenteras vid studenternas halvtidspresentation 31 oktober och vid slutpresentationen 16 januari 2025.
Läs mer om masterkursen

Stort tack till alla som skickat in kursutmaningar till Openlab!
Har ni också en utmaning och vill vara med i urvalet för kommande termin?
Bli utmaningsgivare!

Hör av dig om du har frågor om kursutmaningar,  masterkursen eller vill se studentpresentationerna. Maila ivar.bjorkman@openlab.se.