Design thinking i praktiken, 9 april

Exempel från skola och utbildning

Hur kan skolans olika målgrupper – elever, lärare, rektorer, vårdnadshavare och alla annan skolpersonal – ha nytta av design thinking? Välkommen att lyssna på exempel om design thinking inom skolans värld – från organisatorisk nivå till det som sker i klassrummet.

Design Thinking i Praktiken #5

Info och anmälan
Datum: 9 april 2025
Tid: 16.00-19.00
Plats: Openlab, Valhallavägen 79

Program:
Insläpp och förfriskningar: 16.00
Presentationer och panelsamtal: 16.30
Mingel: 18.00-19.00

I Design Thinking i Praktiken pratar inbjudna gäster om praktiska case där design thinking skapat värde i offentlig verksamhet. Detta tillfälle har vi tema skola & utbildning, men eventet är relevant för alla som vill ha inspiration och verktyg för att driva användarnära innovationsprocesser.

Talare
Maria Rudling, chef på Enheten för elevhälsa, Stockholms stad

Maria – i grunden gymnasielärare och tidigare rektor – brinner för inkludering och alla elevers rätt till stöd. Maria och enheten för elevhälsa är ett lysande exempel på hur det går att arbeta användarcentrerat och med kreativt självförtroende – trots stora utmaningar. Marias enhet fick 2024 i uppdrag att stötta grundskolan med att höja nivån på det systematiska kvalitetsarbetet i stadens särskilda undervisningsgrupper. I en politiskt styrd verksamhet ska politiska mål och tillhörande aktiviteter oftast nås och genomföras på ett kalenderårs tid, en utmaning för elevhälsan som behöver arbeta systematiskt och långsiktigt för elevernas skull. Den 9 april delar hon med sig av hur hon och hennes medarbetare, med hjälp av design thinking-metodik, stod på sig i att göra en funktionell och bred kartläggning av behov: genom att tala med användarna, prototypa, skruva på lösningar, och fortsätta med en mer långsiktig implementering.

Karin Olin, projektledare, tbildningsförvaltningen, Stockholms stad

Karin leder arbete inom digitalisering för stadens pedagogiska verksamheter – från förskola till vuxenutbildning. Med en gedigen bakgrund inom ledarskap och digitalisering över flera branscher, brinner hon för att skapa hållbart värde och alltid sätta användarnas behov i centrum. Den 9 april kommer Karin att dela med sig av den spännande resan med införandet av ett digitalt verktyg (Infomentor) i grundskolan. Från ett ”IT-projekt” och ”införandet av upphandlade standardsystem drivet av att avtal går ut” till att ”balansera behov hos elever, vårdnadshavare, skolledare och lärare – alltid med elevernas bästa i fokus”. Den 9 april är hon på plats för att dela med sig av erfarenheterna att med hjälp av designmetodik skifta fokus till användarna, och att etablera målbilder med användandet av digitala stöd som ska vara likvärdigt, enkelt och tydligt för alla.

Rikard Olsen & Johannes Lindberg, förstelärare på teknikprogrammet resp. beteendevetenskap, Danderyds gymnasium

Rikard och Johannes arbetar på Danderyds gymnasium och brinner båda för att använda design thinking-metodik i skolans värld. Rikard arbetar kontinuerligt med metoden på teknikprogrammet där eleverna möter verklighetsbaserade utmaningar i samarbete med kommunen. Johannes arbetar med beteendevetenskap för att bemöta olika utmaningar i skolmiljö. Just nu handlar en av utmaningarna om oro kopplat till grovt våld i skolan. De är på plats den 9 april för att dela med sig av sina erfarenheter av att applicera designmetoder – både i klassrummet och på organisatorisk nivå.

>> Anmäl dig till Design Thinking i Praktiken 9 april