Vårdnadshavares behov av digitala tjänster för skolan

Utbildningsförvaltningen, Stockholms stad

Uppdragsgivare:
Utbildningsförvaltningen, Stockholms stad

Utmaning:
Fånga upp vårdnadshavares behov kring digitala tjänster för kommunikation och information från Stockholms skolor.

Bakgrund:
Utbildningsförvaltningen leder ett initiativ för införande av nya digitala verktyg inom stadens grundskolor. Utöver referensgrupper med representanter för olika personalgrupper ville de även involvera vårdnadshavare och elever. Openlab fick uppdraget att planera, genomföra och sammanställa fokusgrupper med vårdnadshavare.

Process:
Openlab faciliterade och förberedde tre fokusgrupper med åtta vårdnadshavare i varje, samt sammanställde resultatet. Med verktyg och metoder baserat i designtänkande samlades deltagarna för att identifiera behov och formulera insikter som kan ligga till grund för det fortsatta arbetet.

Syftet med fokusgrupperna var att fånga vårdnadshavarnas perspektiv så att arbetsprocessen med nya digitala tjänster kan formas därefter. Det gäller dels kring allmän kommunikation från skolorna, men även hur mycket information som vårdnadshavare vill ha under hela flödet av undervisning – planering, genomförande och bedömningar.

Resultat:
Insikter kring vårdnadshavares behov – tillsammans med insikter kring elevers behov – låg till grund för utveckling och lansering av två nya appar för vårdnadshavare, medarbetare och elever. Vårdnadshavare till cirka 110 000 barn och unga i Stockholms stads kommunala grundskolor och gymnasieskolor kunde i augusti 2024 börja använda apparna, som ersätter skolplattformen.

Efter uppdraget bearbetar uppdragsgivaren insikterna igen och kopplar ihop det med målbilder för användandet. Utbildningsförvaltningen gör även en uppföljande kvalitativ enkät med vårdnadshavare.


Vidare läsning:

> Läs mer om resultatet i Stockholms stads pressmeddelande: Nya appar för vårdnadshavare med barn i Stockholms stads skolor