Ikon för innovativ samverkansprocess

Kostnadsfritt stöd för
samverkan och innovation

Openlab erbjuder kostnadsfri innovationsledning och samverkansstöd till ett antal utvalda uppdrag varje år. Insatserna ska bidra till samverkan inom offentlig sektor och akademi, och behandla samhälls- och hållbarhetsutmaningar relevanta för Stockholmsregionen.

Vårt team av erfarna innovationsledare kan hjälpa till med planering, koordinering och facilitering i olika omfattning, för en engagerande process som främjar kreativitet och nytänkande.

Ansök nu! Fyll i formuläret nedan.
Deadline: 10 mars 2025

Openlab tar emot ansökningar om kostnadsfritt innovationsstöd från våra partners Region Stockholm, Stockholms stad, KTH, Stockholms universitet, Karolinska Institutet och Södertörns högskola.

Detta krävs för att kunna beviljas kostnadsfritt stöd från Openlab:

  1. Stockholms stad och/eller Region Stockholm är behovsägare och delaktiga i uppdraget.
  2. Ytterligare minst en av Openlabs partners är involverade i uppdraget (totalt minst 2 partners).
  3. Utmaningen har en tydlig koppling till Openlabs uppdrag att arbeta med komplexa samhällsutmaningar.
  4. Uppdraget stärker samverkan mellan medverkande parter.
  5. Uppdraget har en tydlig koppling till de globala målen i Agenda 2030.
  6. Uppdraget är förankrat i ledningen hos den organisation som ansöker.

Innovationsledning
Beviljade uppdrag har möjlighet att få hjälp av vårt team av erfarna innovationsledare hos Openlab för att planera, koordinera och facilitera olika typer av samverkansuppdrag. Vi utformar och anpassar gärna våra insatser i uppdraget utifrån era behov.

Användaren i fokus
Openlab arbetar med ett användarcentrerat förhållningssätt och utformar ofta aktiviteter, workshops och processer utifrån designmetodik (design thinking, tjänstedesign, systemdesign etc.). För att kunna ge er bästa möjliga stöd vill vi därför inledningsvis förstå era behov och förutsättningar, och utifrån detta föreslå ett passande upplägg utifrån vår expertis.

Kreativitet
Vår metodik bygger på kreativitet och samskapande och våra workshops, möten och aktiviteter har ofta ett visst mått av lekfullhet för att främja en positiv process.

Lärande
En del av Openlabs uppdrag handlar om att utbilda och främja innovationskultur i de organisationer vi stödjer. Som uppdragsgivare är ni aktiva i processen och medverkar i faser av exempelvis behovsinventering och att designa samt testa lösningar.
Ingen tidigare förkunskap om design thinking krävs. Om så önskas kan uppdragen innefatta utbildande pass eller kurser i designmetodik för projektgruppen eller andra deltagare.

Ansökningarna behandlas av en arbetsgrupp med representanter från Openlabs samtliga partnerorganisationer. Urvalet baseras på i vilken utsträckning uppdraget möter de uppsatta ansökningskraven, samt Openlabs beläggning och övriga uppdrag under den givna tidsperioden.

Nuvarande ansökningsperiod pågår fram till den 10 mars 2025. Besked till beviljade uppdrag ges via mail senast den 10 april.

För mer information, kontakta ivar.bjorkman@openlab.se.

För de uppdrag som beviljats kostnadsfritt innovationsstöd ser den övergripande processen ut såhär:

  • Introduktionsmöte: Vi diskuterar era behov, mål och förväntningar mer ingående.
  • Gemensam planering: Tillsammans skapar vi en plan för hur vi kan stötta er. När vi är överens om upplägget signerar vi avtal.
  • Genomförande: Våra innovationsledare leder processer och workshops och säkerställer framdrift. Ni är aktivt deltagande i processen.
  • Reflektion: Tillsammans med er och relevanta deltagare reflekterar vi över resultat, lärdomar och möjliga nästa steg. Dokumentation sker enligt överenskommelse.

Den som önskar är varmt välkommen att kontakta oss ytterligare förtydliganden eller boka in ett möte inför ansökan.

För mer information, kontakta:
Ivar Björkman
Verksamhetsansvarig Openlab
ivar.bjorkman@openlab.se

Har ni ett uppdrag som inte uppfyller kraven för kostnadsfritt stöd är ni alltid välkomna att anlita Openlab. Läs mer om vår innovationsledning.

Skicka in en uppdragsförfrågan via formuläret

Har du frågor, kontakta ivar.bjorkman@openlab.se.

Uppdragsgivare

Ange vilken organisation samt enhet eller avdelning utmaningen är ifrån. Finns flera avsändare, ange samtliga.
Om det finns ytterligare kontaktpersoner för uppdraget, ange deras namn och mailadresser.

Uppdrag

Beskriv utmaningen, dess kontext och målsättningar etc. Ytterligare information kan bifogas som dokument nedan.
Uppdragets omfattning *
Uppskatta i vilken omfattning ni önskar stöd av Openlab. Ange ett eller flera alternativ.
Med behovsägare menas aktör som har nytta av lösningen och som ska förvalta, använda och sprida resultatet av projektet. Att Region Stockholm eller Stockholms stad är behovsägare är ett antagningskrav.
Beskriv på vilket sätt utmaningen har koppling till de globala målen och agenda 2030, exempelvis vilka mål som berörs och hur. Koppling till globala målen är ett av urvalskriterierna.

Samverkan

Vilka av Openlabs partners medverkar i uppdraget? *
Att minst två av Openlabs partners medverkar i uppdraget är ett av urvalskriterierna.
Nämn eventuella ytterligare aktörer som medverkar.
Att uppdraget bidrar till samverkan är ett av urvalskriterierna.
Hur har beslutet att ansöka om stöd från Opelab förankrats internt i den/de egna organisationerna? Intern förankring är ett av urvalskriterierna.
Ange personer på ledningsnivå i organisationen/organisationerna som informerats om eller involverats i att förfrågan skickas till Openlab.
Här kan du ladda upp ytterligare dokument vid behov.
Jag vill få Openlabs nyhetsbrev