8 tips för interaktiva digitala möten

Att engagera och skapa interaktion och delaktighet kan vara utmanande, speciellt på distans. Vi som driver processer eller workshops där samskapande och delaktighet är viktiga ingredienser ställs inför nya utmaningar när deltagarna inte kan träffas under samma tak. Men med förberedelse och några enkla verktyg kan online-workshops vara ett brilliant verktyg för inkluderande processer.

Rich Nadworny, design director på Savvy Design Collaborative och en av Openlabs kursledare delar med sig av sina 8 bästa tips!

1.Förbered extra mycket
Att förbereda inför workshops är alltid viktigt, men särskilt online. När alla är utspridda har du mindre kontroll och deltagarna tenderar att bli mer otåliga. Förbered och öva!

2. Var extra tydlig
Online-formatet ställer krav på oss att vara ännu tydligare än vid det fysiska mötet. Deltagarna distraheras lättare eller kan vara rädda för att ställa frågor. Begränsa och förmedla tydligt vad ni ska åstadkomma.

3. Klar agenda och struktur
Att skapa en klar tidsstruktur och agenda hjälper deltagarna att hålla fokus om de är distraherade online, och vad de kan förvänta sig under workshopen. Se också till att hålla de ramar du satt upp.

4. Flera pauser
Det kan vara svårt och tröttande att följa med i online workshops utan några raster. Särskilt i långa övningar eller möten bör du lägga in pauser, gärna flera stycken, själva eller tillsammans.

5. Arbeta själv – sedan i par eller smågrupper
Låt deltagarna först arbeta själva för att samla tankarna och sedan i par eller mindre grupper. Fördelen med par är att alla måste vara aktiva. Samarbete online är svårt med fler än 4-5 personer så håll grupperna små.

6. Rör på er
Bygg in rörliga tillfällen under workshopen. Forskning visar att man är mer kreativ när man står upp. Få deltagarna att resa sig från sin plats framför datorn, röra på sig lite, byta ställning och få upp energin.

7. Tid för reflektion
Det är viktigt att hinna reflektera efter mötet och inte bara rusa in i nästa möte. Bygg in ordentlig med tid att reflektera och dela tankar.

8. Öva teknik – innan
Se till att ni har övat på tekniken innan er online-workshop eller möte. Det kan hända många oväntade saker under tiden, och det är skönast både för er och deltagarna om ni är förberedda.

LÄR DIG MER

Vill du bli en klippa på att leda samskapande processer online med utspridda team?

Gå Openlabs webbkurser i digital facilitering och lär dig att leda strategiska och användarcentrerade workshops online. Läs mer under Aktuella kurser.