Lunchsamtal med Biosfär – från studentprojekt till innovation i äldreomsorgen

Biosfär är projektet som gått från studentprojekt till innovativ välfärdstjänst som testas på boenden för dementa äldre, och som vunnit flera innovationspriser.

Biosfär skapar XR-rum (extended reality) som engagerar äldre med demens att välja och dela sin föredragna miljö och aktivitet – inklusive undervattensterapi, att bygga ett hus eller festa. Denna välfärdsinnovation ger de äldre en miljö för meditation, nostalgi, lärande, skapande och interaktion.

Projektet föddes i Openlabs masterkurs 2018 som lösning på en utmaning från Verklighetslabbet, Stureby vård- och omsorgsboende, Stockholms stad, då under namnet The dinner dome. Hos verklighetslabbet togs konceptet väl emot och studenterna fick möjlighet att testa och utveckla Biosfär på boendet.

Sedan dess har projektet fortsatt att utvecklats och skalats upp, idag i form av aktiebolag. 2021 mottog Biosfär Openlabs och CIVIS bidrag för vidareutveckling av projekt med ursprung i Openlabs masterkurs.

Openlab bjuder in till lunchsamtal med Bisofär den 23 februari klockan 12:00-13:00, online via Zoom. Välkomna att lyssna när Kayla van Cleave och Jules Varnier från Biosfär berättar om sin resa och sina lärdomar längs vägen. Representanter från Stureby vård- och omsorgsboende deltar också.

Registrera dig för att få tillgång till möteslänken. Evenemanget spelas in och publiceras i Openlabs kanaler samt skickas via mail till alla som registrerat sig via länken.

BIDRAG FÖR VIDAREUTVECKLING AV STUDENTPROJEKT
Utlysningen av CIVIS bidrag 2022 är öppen! Sök 1000-5000 Euro för att utveckla projekt med ursprung i Openlabs masterkurs. Ansökan stänger 4e mars 2022.