Vem är Emma? Intervju med Openlabs nya koordinator
Emma Blomquist är Openlabs nya koordinator för våra kurser för yrkesverksamma. Hon är en social och hållbarhetsintresserad person vars senaste anställning var som forskningsassistent och forskningskommunikatör hos en av våra huvudpartners, Södertörns högskola. På Södertörn tog hon även sin master i miljövetenskap med inriktning kommunikation och politik.
”Emmas bakgrund och personliga egenskaper passar perfekt in på koordinatortjänsten, säger Openlabs verksamhetsansvarige, Ivar Björkman. ”Vi är väldigt glada att ha henne hos oss och ser fram mot att få arbeta tillsammans”
Vi bad henne presentera sig genom några korta frågor.
Berätta lite om dig själv Emma.
Jag skulle beskriva mig själv som glad, social och nyfiken på världen och människorna omkring mig. Jag är en göteborgare som har huserat lite varstans i världen. Jag flyttade till London när jag var 19, därefter till Melbourne, därifrån till Malmö för att läsa en kandidatutbildning i miljövetenskap, under vilken jag flyttade tillbaka till Melbourne för ett utbytesår då jag läste genusvetenskap på Melbourne University. Jag träffade min man under min sista termin i Malmö när han var på besök från Stockholm hos en gemensam vän, och eftersom han har en dotter kunde han inte riktigt flytta på sig, så därför gick flyttlasset till Stockholm. Jag bor sedan många år tillbaka i Hägerstensåsen med min man och bonusdotter, och ser Stockholm som mitt hem.
Det känns fint att ha börjat jobba på Openlab och att få vara del av en verksamhet som strävar efter att göra Stockholm och Stockholmsregionen mer hållbart och njutbart för oss som bor här.
Vad har du jobbat med förut?
Jag har jobbat med allt möjligt tidigare, bland annat på en fjällstuga i Norge, i ett projekt för klimaträttvisa på Riksteatern, och som domstolshandläggare på Södertörns tingsrätt. Under 2018 – 2020 läste jag en masterutbildning i miljövetenskap med inriktning kommunikation och politik på Södertörns högskola. Jag skrev min masteruppsats inom ett forskningsprojekt som handlar om rättvis och hållbar stadsplanering och samhällsutveckling. I uppsatsen [Revitalising urban public green space] intervjuade jag tonårstjejer som bor i Miljonprogramsområden om hur de använder och uppfattar grönområden där de bor. Jag har sedan min examen i augusti 2020 arbetat som forskningsassistent på Södertörns högskola i samma forskningsprojekt jag skrev uppsats inom, och även som forskningskommunikatör i ett projekt som syftar till att öka ungdomars inflytande inom stadsplanering.
Vad lockade dig till Openlab och till tjänsten?
Jag har haft ögonen på Openlab ett par år eftersom det är en väldigt spännande verksamhet. Min bakgrund innehåller en bred palett av olika hållbarhetsfrågor, och jag har alltid haft ett särskilt intresse för social hållbarhet. Jag ser Openlab som en verksamhet som arbetar med hållbarhet utifrån många olika aspekter, vilket enligt mig är viktigt för att lyckas med sitt hållbarhetsarbete. Jag sökte tjänsten eftersom jag känner ett stort engagemang för Openlabs vision om hållbara och samhällsförbättrande innovationer, och jag tror starkt på de innovativa, kreativa och samverkande metoderna för att lyckas med detta. Det känns motiverande och roligt att få vara en del av Openlabs arbete.
Hur har första tiden på Openlab varit?
Jag har varit på Openlab i två veckor när detta skrivs, och det har varit över förväntan (och då hade jag ändå höga förväntningar 🙂 ). Det är alltid utmanade att börja ett nytt jobb, men det är en väldigt välkomnade, kreativ och öppen miljö här, och jag känner mig redan hemma. Det är ett litet och dynamiskt team där man hjälper och lyfter varandra. Det känns som att jag själv ges utrymme att forma min roll och däri ligger den största utmaningen, men även den största motivationen!
Vad ser du fram emot att göra som koordinator på Openlab?
Min masterutbildning fokuserade på samverkan mellan samhällets olika aktörer och att överbrygga klyftan mellan vetenskap och praktik, vilket även var det jag till en stor del arbetade med som forskningsassistent på Södertörns högskola. Jag ser mycket fram emot att få fortsätta arbeta med samverkan på Openlab, att koordinera mellan olika personer och verksamheter och mellan akademi och offentlig sektor, och tillsammans hitta lösningar på de komplexa utmaningar vi står inför.
Vad gillar du att göra på fritiden?
Hitta på roliga saker med min familj och mina vänner, det kan vara lite vad som helst, vi är bra på att hitta på nya saker att göra. Jag gillar att bada, sy, skriva, laga mat (är inte så bra på det dock 🙂 ). Jag har ett stort kulturellt intresse, älskar film och att läsa (är med i en bokklubb), gå på utställningar och föreställningar, och att se livemusik, framförallt hiphop och elektronisk musik. Jag gillar öl, inredning och växter (har ca 60 växter hemma). Jag är en gammal handbollsspelare som på senare år har hittat yogan och fotbollen (hejar på Hammarby och Tottenham). Jag är lite av en akademisk nörd och gillar vetenskapsteori, intersektionell teori och diskursanalys är två favoriter. Jag älskar städer, men även att vara i naturen. Det vackraste jag vet i naturväg är berg, och att fjällvandra, då känner jag mig som mest ödmjuk inför världen.
Jätteroligt att ha dig med oss Emma!
Kontakta Emma om du har frågor om våra kurser för yrkesverksamma i bland annat design thinking, eller är intresserad av att bli Openlab-ambassadör. Kontaktuppgifter till Emma och övriga i teamet hittar du på vår kontaktsida.