Maria Rudling om Design Thinking-kursen: “En ögonöppnare!”
Maria Rudling är enhetschef för den centrala elevhälsan i Stockholms stad. Nyligen deltog hon i Openlabs introduktionskurs i design thinking. Här delar hon med sig av sina intryck och insikter från kursen – en upplevelse hon beskriver som både lärorik och inspirerande.
Nyfikenhet som drivkraft
Som enhetschef för elevhälsan i Stockholms stad leder Maria Rudling en stödavdelning för kommunens grund- och gymnasieskolor. Hon har tidigare arbetat som rektor på flera skolor i Stockholmsområdet samt som lärare och tillförordnad rektor för komvux inom Kriminalvården. Intresset för samhällsfrågor har följt som en röd tråd.
“Jag har medvetet sökt mig till mycket varierade miljöer, med anledning av mitt starka samhällsintresse och engagemang i frågor som rör jämställdhet, jämlikhet och rättvisa,” säger Maria och betonar att hon är präglad av ett internationellt och multikulturellt förhållningssätt i allt hon gör.
Det var via Stockholms stads intranät som Maria fick syn på Openlabs introkurs i design thinking. Hon hade redan hört talas om tjänstedesign genom familj och vänner som arbetar inom UX-design, och nyfikenheten inför design thinking fick henne att anmäla sig.
Praktiska moment som engagerar
Under kursens två halvdagar fick deltagarna en introduktion till design thinking-metodiken och förhållningssättet genom interaktiva gruppövningar. Maria beskriver övningarna som både roliga, engagerande och viktiga för lärandet.
“De praktiska momenten var avgörande för att greppa essensen,” säger hon och poängterar att kursens upplägg gjorde det lättare att förstå hur metoden kan tillämpas i olika sammanhang.
Det som Maria fastnade mest för med kursen var blandningen av teori, praktik och modellerande i form av prototyper. Tempot i kursen var också något som passade henne väl.
“Det gick snabbt och man kastades in i situationer av att behöva använda metoden konkret i stunden,” berättar hon.
Att utmana invanda arbetssätt
Efter kursen har Maria fortsatt reflektera över det hon lärt sig, särskilt kring vikten av att samla in data utan att styras av förutfattade idéer.
“Ofta har vi en rätt klar bild på min arbetsplats av exakt vilken data vi behöver och den idén vill jag utmana,” säger hon. “Analysen är vi rätt bra på men vi kan bli mycket bättre på att tänka brett och ‘outside the box’. Särskilt när det kommer till att hitta lösningar. Här har vi ofta ett antal förutbestämda paket av lösningar som vi brukar erbjuda.”
Maria menar att lösningen är att våga experimentera och iterera för att hitta nya, träffsäkra lösningar.
“Vi behöver här utmana oss själva mer och våga prototypa nytt i liten skala, utvärdera, göra om och inte vara så rädda för att testa någonting som inte är helt färdigt. Svårt ibland i en kommunal värld men väldigt viktigt.”
Rekommenderar kursen varmt
Maria tvekar inte att rekommendera kursen till andra och tipsar ofta personer hon träffar i sitt arbete.
“Jag rekommenderar kursen för att den öppnar våra sinnen och får oss att tänka nytt, och då utifrån en väldigt tacksam modell som går att applicera på de flesta utmaningar vi har i livet.”
Hon skickar också uppskattande ord till kursledarna på Openlab:
“Ett stort tack till er som genomför kursen på ett så proffsigt och engagerande sätt.”
Ett samarbete som fortsätter
Efter kursen har Maria fortsatt sitt samarbete med Openlab. Som en av Openlabs nya ambassadörer vill hon hjälpa till att sprida ordet och inspirera andra.
“Jag kommer att fortsätta att sprida kunskap om modellen för alla jag träffar i arbetet och framförallt fortsätta att applicera förhållningssättet i min egen arbetsvardag. Jag tänker att det då kommer att få en naturlig spridning i vår organisation.”
Dessutom har Openlab hållit en introduktion till metoden för all personal på elevhälsan under en uppstartsdag.
“Personalen är redan jättepepp på detta, utifrån mina upplevelser från introkursen,” berättade Maria inför samarbetet.
Hon tror att design thinking kan bli ett kraftfullt verktyg i verksamheten:
“Förhoppningen är att vi alla sedan ska kunna använda oss av design thinking i vår arbetsvardag.”
Maria avslutar med en uppmaning till dig som läser detta:
“Gå kursen! Det är en ögonöppnare!”
Maria är en av talarna på eventet Design thinking i praktiken #5 den 9 april 2025, där hon delar med sig av hur hon fortsätter att applicera design thinking i skolan.
Länkar
>> Läs mer om kurser hos Openlab
>> Design Thinking Intro-kurs 21 & 23 maj, individuell anmälan
>> Design Thinking Intro-kurs, gruppanmälan, valfritt datum
>> Anmäl dig till eventet Design thinking i praktiken 9 april 2025