Nya OpenTools, verktyg för idé- och designprocesser

I juni 2024 lanserade vi OpenTools, en digital verktygslåda från Openlab. OpenTools är fylld med användbara övningar, pedagogiska mallar och hjälpsamma tips för dig som vill bygga användarcentrerade designprocesser och samhällsförbättrande idéer. Dessutom innehåller den en samling aktiviteter som kan stärka teamkänslan och få igång energin och kreativiteten!

Verktygslådan OpenTools utgår ifrån design thinking-metoden och dubbeldiamanten.

OpenTools är utformad utifrån stegen i design thinking-processen och dubbeldiamanten, och kommer att fyllas på efterhand.

Lanseringsevent för OpenTools

Vårt lanseringsevent blev en kreativ och lekfull introduktion där vi ‘öppnade lådan’ för första gången tillsammans med ett 60-tal entusiastiska besökare.

Besökare vid lanseringen av OpenTools visar upp tygväskor med design-processens faser.

Besökarna fick prova några av de övningar och mallar vi valt ut från OpenTools inom den fas i designprocessen de just nu helst ville ha hjälp med – utmana, empatisera, definiera, idégenerera, prototypa, testa och förverkliga. Utöver inspiration och inspel för att komma framåt med kreativa idéer och innovativa projekt fick alla besökare även med sig en stilig specialdesignad tygpåse.

En öppen verktygslåda

Den digitala verktygslådan OpenTools för designprocesser vid lanseringen juni 2024 på Openlab

Vi hoppas att många av er ska dra nytta av verktygen och att OpenTools ska bidra till att förstå och lösa era utmaningar. Därför har vi valt att dela med oss av verktygen öppet och gratis, och flera övningar har mallar från Openlab att ladda ner.

Använder du verktygen i workshops och processer blir vi glada om du nämner Openlab/OpenTools. Vi vill också jättegärna höra om du har nytta av verktygslådan och på vilket sätt.

Vi är långt ifrån först eller ensamma om att dela med oss av verktyg inom idéutveckling, tjänstedesign och kreativitet. Själva har vi tagit inspiration från olika håll, bland annat Stanford d.School, IDEO, SKR, Hyper Island, Interaction Design Foundation, Svid och många fler.

Verktygen och övningarna i OpenTools är beprövade och uppskattade av Openlab-teamet och många av dem känns igen från våra kurser, workshops och processer i offentlig sektor och akademi.

Snickra vidare på OpenTools

OpenTools kom till genom en snabb och intensiv resa, från behov och idé till att samla in och formulera övningar, designa och sammanställa verktygslådan, testa och justera, för att slutligen lansera.

Vill du hjälpa oss att göra verktygslådan bättre? Berätta vad du tycker och tipsa oss gärna om vad du skulle vilja se för ytterligare övningar och akviviteter för att göra verktygslådan så användbar som möjligt.

Föreslå ett verktyg via formuläret.

Testa gärna verktygslådan, notera din feedback (tex i en feedback grid) och skicka den till oss på mail@openlab.se.