Detaljerna som höjer ditt online-evenemang

Planerar du ett webbinarium, online-workshop eller viktigt distansmöte från hemmakontoret? När du har ett engagerande innehåll på plats, har koll på de digitala verktygen och kanske gått igenom våra tips för mer interaktiva digitala möten finns fortfarande några saker att tänka på.

Den upplevda kvalitén av ditt event kan påverkas mycket av hur det låter och ser ut. Här är enkla några tips för att hjälpa dig skala bort visuella och ljudmässiga distraktioner så dina deltagare kan fokusera helt på budskapet och innehållet.

1. Kontrollera uppkopplingen
Se först och främst till att du har en tillförlitlig uppkoppling. Ett svajigt WiFi kan ge hackigt ljud och sämre bildkvalité, som i värsta fall gör att deltagarna missar det som sägs och visas.

2. Använd bra ljudutrustning
Välj hörlurar med mikrofon (eller en extern mick om du har) då det vanligtvis ger bättre ljudkvalitet än datorns inbyggda mikrofon. Testa även att utrustningen fungerar som den ska.

3. Hitta lugnet
Sitt på en lugn och tyst plats där du kan vara trygg med att inte bli störd. Sätt upp en “stör ej”-skylt om det behövs.

4. Hitta ljuset
Placera dig på en plats med bra ljus, gärna rakt framifrån, till exempel framför ett fönster. Titta på dig själv i kameran och testa dig fram.

5. Höj upp kameran
Vill du undvika den ofta osmickrande underifrån-vinkeln på kameran? Ställ datorn på en låda eller några böcker så kameran hamnar ungefär i ögonhöjd. Använder du din telefon kan du vilja investera i ett bordsstativ.

6. Tänk på bakgrunden
Hur ser det ut bakom dig? Om det ser stökigt ut eller finns risk för att familjemedlemmar eller kollegor oväntat dyker upp i bild kanske du bör välja en annan plats.

7. Rengör kameralinsen
Torka bort fingeravtryck eller smuts från datorns/telefonens kamera för en klarare bild.

8. Stäng av ring och pling
Stäng av ljudet på din telefon och, om du planerar att dela ljud från datorn, stäng även av aviseringsljud från applikationer exempelvis mail och slack.

Sådär ja! Ta några djupa andetag, sträck på dig, le och kör hårt!
Lycka till!

Gå en kurs i digital facilitering
Vill du bli tryggare i att leda interaktiva möten med deltagare på distans – gå våra kurser i digital facilitering! Du får testa olika verktyg och får handfasta tips för att bättre planera och leda samskapande i utspridda team. Fördjupning i digital facilitering startar 24:e november.

Ta del av vårt kursutbud under Aktuella kurser.

 

Foton av Praveen kumar Mathivanan, Alex Gruber, Kristina flour, Kimberly Farmer, Mateus Campos Felipe och And Kelly SikkemaUnsplash. Ikoner av Freepik och Google från www.flaticon.com.