Fint jubileumsfirande när Openlab fyllde 10 år

Den 15 november 2023. För vissa en vanlig onsdagskväll i den begynnande vintern. Men för Openlab, en afton allt annat än vanlig. I facklors sken, med Mälarens glitter som bakgrund, klapprade denna kväll 550 par finskor över borgargårdens kullersten och in i Stadshusets vackert upplysta Blå hall. I denna lokal i hjärtat av Stockholm har hyllade nobelpristagare dinerat, stolta studenter diplomerats och allsköns framstående personer tillbringat festliga stunder. Tillställningen som denna kväll fyllde Blå hallen med förväntansfulla besökare var inget mindre än ett jubileumsfirande tillägnat innovationscentret Openlab med anledning av dess tioårsdag!

Middag och tal

När de första festgästerna prickades av i entrén av våra trevliga jubileumsvärdar – tillika för eventet anlitade Openlabstudenter – pågick samtidigt en festlig födelsedagsmiddag för Openlab i Stadshuskällaren.

Till middagen hade en utvald skara personer bjudits in som varit särskilt inflytelserika under Openlabs tioåriga liv. Vid långborden skålade tidigare styrgruppsmedlemmar, Openlab-kollegor, projektpartners och andra som genom sitt engagemang för samhällsförbättrande innovation varit med att forma verksamheten och att sätta Openlab på kartan. Den välsmakande och tjusigt serverade maten ackompanjerades av tal som med värme och humor fångade Openlabs liv och betydelse, från unga år till idag.

Inledde gjorde Ivar Björkman som varit verksamhetsansvarig på Openlab sedan start. Ivar gav ett hjärtligt tack och välkomnande till alla ärade gäster.

Karin Ekdahl Wästberg, innovationsdirektör på Stockholms stad höll ett kort och varmt tal om det fina samarbetet, som avslutades med en önskan om minst tio år till med Openlab.

Anders Söderholm, rektor vid Kungliga Tekniska Högskolan tog vid. I sitt tal reflekterade han över Openlab som 10-åring och hur den ungdomliga nyfikenhet denna ålder för med sig ger välbehövlig energi till en anrik 200-åring som KTH är. Anders uttryckte sin förhoppning om att Openlabs verksamhet ska ha en allt större “smittoffekt” på andra utbildningsmiljöer. Han konstaterade att Openlab inte bara är ett fint och viktigt instrument för förnyelse, “det är även en förebild i bredare bemärkelse för pedagogisk utveckling.”

Någon som vet väl hur Openlab kom till är Margareta Norell Bergendahl, även känd som Maggan. Hon var vicerektor på KTH med ansvar för strategisk samverkan mellan högskolan och omvärlden vid tiden då Openlab först blev påtänkt. I talet berättade Maggan om när portalhuset på KTH campus blev tomt och jakten på en intressant och nydanande verksamhet för byggnaden tog fart. Banden till Stockholms stad knöts tidigt, och snart kom fler aktörer med på tåget. “Vi ville skapa mötesplatser för personer som ville vara med att forma framtiden” sa Maggan i sitt tal.

Den som i denna stund sett sig om i Blå hallen på de många gäster som hunnit anlända hade kunnat konstatera att det är just vad Openlab blivit, varit och är – en plats för människor som tror på vår kreativa förmåga att gemensamt skapa den framtid vi vill ha och som samhället behöver. Därför var det en stor glädje när middagsgästerna sällade sig till festbesökarna, alltmedan foajén fylldes på med nyanlända gäster.

Mingelaktiviteter och framträdande

Tidiga jubileumsgäster hade tagit tillfället i akt att lära känna varandra med hjälp av festens mingelbingo, där uppdrag som att ”få någon att skratta”, “hitta någon som gått vilse i en ny stad” och observationer som “några kramas” eller ”någon spiller sin drink” gav uppslag för samtal och roliga isbrytare. Andra valde att förkovra sig i Openlabs historia, verksamhet och vision genom utställningen Tio år med Openlab. Beskrivningar, case och en tio år lång tidslinje hade designats och tryckts på stora trätavlor som hängts på Openlabs ikoniska whiteboardvagnar och ställts ut i Blå hallen.

Samtalen bubblade i lokalen när långtida kollegor möttes och nya bekantskaper knöts över ståborden. Det härliga sorlet stillades plötsligt av en lugn och högtidlig stämma från högtalarna när kvällens konferencier – Openlab-coachen och workshop-proffset Sofia Vikström – tog till orda. “Det har blivit dags att rikta blicken uppåt, och inåt” löd det kortfattade budskapet från scenen. Medan Sofias “Välkomna” klingade ut tändes två spotligts mot vardera sida av lokalen. Över gästernas huvuden, på en liten balkong med smidesräcken, syntes en violinist träda fram. På motsvarande sidas balustrad riktades ljuskäglan mot en högrest sångerska vars långa vita klänning nådde ända ner över de höga styltor hon stod på. Fiolens toner och Céciles operaröst greppade snart tag om publiken och fyllde rummet. Detta var performanceartisterna Compagnie Le peuple est joyeux, Cécile och Eva.

Välkomsttal och världsrekord i kreativitet

Med introduktion av Sofia Vikström fick Ivar Björkman åter hälsa välkomna till den kväll vi länge väntat på – Openlab 10 år! I välkomsttalet berättade han om andra Openlabs som startats runt om i världen, varav vissa Openlab Stockholm varit inspiration för. I arbetet med innovation för att lösa samhällets utmaningar lyfte Ivar vikten av att se till invånarnas behov och samverka med andra. Genom vårt partnerskap mellan offentlig sektor och akademin och att vi gör saker tillsammans skapar vi möjligheter för ett bättre samhälle, poängterade Ivar.

I inbjudan till kvällen hade något nytt som går i linje med Openlabs “anda” utlovats. Konferencieren Sofias tidigare mjukt stämningsfulla stämma byttes till en energifylld, varm och kraftfull. “Kan vi stampa igång en trumvirvel?” frågade hon från scenen. Under ljudet av tilltagande stampande fötter annonserades kvällens nästa aktivitet: ”Låt oss slå världsrekord i kreativitet!”

Hållbar vardagslyx

Med en verksamhet som bygger på utmaningsdriven innovation behövdes i Openlabs jubileumsrekord även en engagerande och relevant utmaning att hänga upp idégenereringen på. Den utmaning som valts ut för rekordförsöket och idégenereringen var “Hur kan vi konsumera vardagslyx och samtidigt leva hållbart?”

Ivar och Sofia som gemensamt ledde rekordförsöket satte först utmaningen i kontext. Trots firande och fest tar hållbarhetsutmaningarna inte ledigt. Med bakgrund av Sveriges bristande framsteg kopplat till Globala hållbarhetsmålet nummer 12, hållbar konsumtion och produktion, ställde Ivar och Sofia frågan vad det innebär på ett personligt plan att konsumera vardagslyx. Gästerna fick återigen möjlighet att knyta nya bekantskaper eller fördjupa befintliga då de uppmanades att diskutera frågan parvis, gärna med någon de inte tidigare känner.

Efter en kort stunds intensiva och glada samtal introducerades nästa kreativitetsuppvärmning. Med en bild på en enkel pinne ombads deltagarna parvis komma på nya, kreativa och innovativa användningsområden för densamma.* Åter porlade samtalen fram och engagerade röster studsade mellan tegelväggarna. Med en sådan idérik skara såg förutsättningarna onekligen goda ut när det så blev dags för jubileumets faktiska idéövning.

För rekordförsöket hade Openlab hämtat inspiration från en uppskattad och kraftfull idégenereringsövning, ofta använd i kurser och workshops. Övningen som kallas crazy eight handlar om att under loppet av åtta minuter komma på minst åtta idéer utifrån en given utmaning. Tidsbegränsningen och det snabba tempot hjälper till att frigöra tanken för att släppa fram även de galna, orealistiska, ogenomtänkta eller “dåliga” idéerna, som ofta inte alls är så dåliga som vi tror. (Eller så är de det, och då har vi fått dem ur systemet.)

Entusiastiska idéskapare

Idéerna samlades in digitalt via en app på deltagarnas telefoner. Ivern över att få ur sig spännande idéer visste knappt några gränser och kvällens konferencierer fick efter bästa förmåga försöka tygla tjuvstartande idésprutor när förslag började knappas in på sina telefoner redan innan startsignalen.

När de åtta minuterna av idégenerering var till ända annonserades det imponerade resultatet. Jubileumsdeltagarna hade gemensamt lyckats pressa ur sig hela 1549 idéer. ‌Mer än tre idéer om hållbar vardagslyx varje sekund i åtta minuter hade bubblat fram ur jubileumsbesökarna! Klädbyten och secondhandshopping, umgänge och upplevelser samt att njuta av och ta vara på naturen var genomgående teman bland förslagen. Leksaksbibliotek, att ersätta snittblommor med eterneller och att njuta av sjöborreumami hörde till några av de mer innovativa förslagen.

De mest produktiva idéskaparna stod för anmärkningsvärda 73 av idéerna. En sådan prestation skulle inte få gå obemärkt. Paret, med lagnamnet “ElisabethMia” fick under hyllning och applåder motta diplom och vackra buketter med just torkade blommor på Blå hallens scen.

Dans in i natten

Ur högtalarna strömmade en drömsk melodi när strålkastaren än en gång riktades mot kvällens performanceartist. I en klänning lika vit som de gnistrande snöflingor som stilla börjat singla ner på stadshusets tak trädde hon fram på trappavsatsen, och med rörelser lika virvlande och svävande dansade inför en trollbunden publik.

 

Kanske var det någon som tog inspiration från dessa danssteg när Enengis tog plats i DJ-båset och av musiken manade gäster styrde stegen mot dansgolvet.

Dansen och minglet fortgick in i Stockholmsnatten. När de sista gästerna tackat för sig och sakerna packats ihop för att köras hem kunde Openlab-kollegorna konstatera att det blivit en lyckad kväll. Utanför brann facklorna fortfarande och duniga snöflingor singlade stilla mot marken när vi lämnade festlokalen och tackade varandra för allas insatser och för ett fint samarbete.

Det var en glädje och ynnest att i sällskap av gamla vänner och nya bekantskaper få fira Openlabs första 10 år. Ett stort, varmt och innerligt tack riktas till er som var där och förgyllde kvällen. Tack, och på återseende!